Hvordan leder du mest effektivt?

Siden tidenes morgen har mennesker vært forskjellige. Enkelt er høylytte, mens andre er innestengt. Noen er stolte av seg selv, mens andre tviler på seg selv. Og sist men ikke minst, noen er ledere, mens andre ikke engang hadde turt å tenke tanke. Ledere finnes overalt i samfunnet, men det betyr ikke nødvendigvis at de gjør en bra jobb. Er det en ting som er sikkert, så er det ingen vi hater mer her i livet enn sjefen. Det er nærmest uunngåelig for sjefen, men det finnes enkelte steg han eller hun kan ta for å få de ansatte motiverte og med på laget. Dersom du er en leder, eller kanskje søker denne veien, så kan det være lurt å følge nøye med her.

Som leder får du mange utfordringer, men den kanskje aller vanskeligste er å få med de ansatte på lasset. Her er det derimot viktig å lede og ikke dytte rundt og kommandere. Eisenhower, den tidligere amerikanske presidenten, var general under krigen og ga en meget inspirerende metafor til sine sersjanter. Han slang en haug med kjetting ned på gulvet og bygde den opp til en liten haug hvor kjetting gikk i ring oppover, lignende en maurtue. Så spurte han det enkle spørsmålet: “Hvilken vei faller denne om jeg dytter den overende?” Ingen av soldatene kunne svare, simpelthen fordi kjetting kan falle alle mulige veier med sine innviklede former.

Deretter valgte Eisenhower å ta opp kjettingen i enden og bære den bak seg. Han begynte sakte men sikkert å spasere rundt i rommet, før han igjen spurte: “Hvilken vei går denne kjettingen når jeg drar den med meg?” En ivrig mann på første rad, uten å helt forstå det, svarte undrende på et vis at den naturligvis fulgte Eisenhower. Det var da Eisenhower kom til sitt poeng. Han ba sersjantene se for seg kjettingen som om de var soldater. Han argumenterte for at når du dytter soldatene rundt, så aner du ikke hvor du vil ha dem hen. Men dersom du tar ansvar og leder, så vil de følge deg. Dersom du hopper ut i skyttergraven og setter i gang rabalderet, så vil soldatene se dine lederegenskaper og følge deg. Med andre ord handler det hele bare om å ta litt initiativ. Selv om du kanskje ikke kan vise et helt konsern at du er med hele veien i alle prosesser, så kan du gjøre ditt beste, spesielt om du eier et mindre firma!