Hvilken selskapsform bør du velge?

Når du skal starte en bedrift, så er en av dine første valg relatert til hvilken selskapsform du skal gå for. I denne artikkelen skal vi diskutere AS og Enkeltmannsforetak, men vit at du også kan velge ANS. Når du velger hvilken type du skal gå for, så finnes det ufattelig mange faktorer som spiller inn. Skal du ha ansatte? Hvor mye penger har du til rådighet? Hvordan påvirker valget møtet med klienter? Og mange, mange flere spørsmål oppstår. Her skal vi takle noen av disse på best mulig måte.

Først og fremst er kanskje kostnaden noe av det viktigste å tenke på. Dersom du står midt i et veiskille og egentlig ikke trenger det ene eller det andre, så er det liten tvil om at Enkeltmannsforetak er det beste for deg. Det er fordi dette er helt gratis å opprette. Til motsetning så koster et AS 30.000 kr i egenkapital. Det er riktignok penger du kan bruke på diverse ting for driften av selskapet, men det er en betydelig kostnad for de fleste. Ikke alle har råd til å punge ut 30.000 kr, spesielt ikke om en er ung og bare ser etter en måte å få startet en bedrift på.

Et annet spørsmål er om du skal ha ansatte. Her er det liten tvil om at du bør velge AS. Det er muligheter for å komme seg rundt rammene med Enkeltmannsforetak, men alt er enklere her med AS. Dessuten ser det bedre ut for de som søker jobb om du er AS enn om du er Enkeltmannsforetak.

Det samme faktum gjelder for dine fremtidige klienter. De vil vurdere deg på mange flere faktorer enn bare ditt produkt og dets kvalitet. Din profesjonalitet blir regnet basert på din væremåte, men også firmaet sin struktur. Dersom du er et enkeltmannsforetak som forsøker å lande en kontrakt til bare et titalls tusen kroner, så er det slettes ikke sikkert at du får denne kontrakten. Dette er derfor en helt essensiell problemstilling å vurdere.

Vær helt sikker før du velger selskapsform, og tilpass ditt valg etter nettopp det du trenger. Da vil du garantert bli fornøyd med ditt valg!